sobota, 30. maj 2009

FILMSKO V MAJU

Hja, maj je bil pa res prav filmsko zaznamovan. Začeli smo ga v sarajevskem domu policije, kjer je potekal sprejem ob odprtju filmskega tedna, ki smo ga pravzaprav zaničinili s filmom z naslovom Film, ki govori. Po mojem osebnem mnenju je vsekakor vreden ogleda. Namreč človek velikokrat pričakuje - po preteklih izkušnjah - seveda srečen konec, tokrat pa je ta prav nenavaden in film s svojo posebnostjo še toliko dlje ostane zapisan v spominu. Več o njem ne bom razkrila, da bo morda še koga pritegnil k ogledu. Sodeč po sebi lahko rečem, da mi enostavno ne sede film, o katerem že vnaprej vem marsikatero podrobnost.

V tem mesecu sem spoznala plesno skupino EnKnap Group iz Ljubljane, ki je gostovala v sarajevskem vojnem teatru in s svojo predstavo navdušila obiskovalce. Nastopili so pravzaprav z dvema zanimivima predstavama Cut out in Sky. Da ne bom povedala preveč in morda za koga obisk ne bo več zanimiv, lahko rečem le: perfect in spet: vredno ogleda.

In meni dragi Cankarjevci (iz SKD Cankar) prav tako niso počivali, saj se vsako leto v mesecu maju odvijajo že torej tradicionalni Cankarjevi dnevi, letos že 17. po vrsti. V okviru teh potekajo številne dejavnosti, od športih do kulturnih; letos je bil že 17. spominski teniški turnir Jan Doršner, trije dnevi so bili zaznamovani s slovenskimi filmi Mihe Mazzinija, člani društva so se preizkušali tudi v igranju šaha, v hotelu Grand je potekal Koncert iz naših krajev - Radio Slovenija je oddajo direktno prenašal, konec manifestacije pa je zaznamovala Cankarjeva tribuna, ki je v letošnjem letu izbrala tematiko Biseri vode.
Pisatelja, režiserja in scenarista Miho Mazzinija smo tako imeli priložnost nekoliko pobliže spoznati, saj je nastopil kot gost; kjer je v obliki intervjuja podal nekoliko zanimivosti iz svojega življenja in ustvarjanja ter vse skupaj obarval z obilico humorja. Ogledali pa smo si njegove kratke filme Svobodna si, odloči se, Sirota s čudežnim glasom, Zelo preprosta zgodba, katere zanimivost je ta, da zgodbo odigrajo igralci in igralke iz različnih držav in jo seveda prilagodijo - tako da ima torej mednarodne razsežnosti in je s tega vidika zelo inovativen in domiseln projekt; od daljših filmov pa smo izbrali Operacijo Cartier; poleg te je bil predvajan še film Sladke sanje.