nedelja, 14. februar 2010

OD BLIZU

.

Veseli me, da je Sarajevo res prestolnica, ki ima vsak dan za ponuditi kar veliko število kulturnih dogodkov in kulturno-zabavnih prireditev. Še posebej zanimiv in privlačen program so pripravili organizatorji Sarajevske zime, ki so v bosansko prestolnico priklicali kar 1500 umetnikov iz približno 45 držav, ki se bodo v raznovrstnih kompozicijskih zasnovah predstavili številni, kulturnih utrinkov željni publiki. Tako je tudi Valentinov večer minil v znamenju gledališke predstave Drame SNG Maribor Od blizu, ki jo je režiral poznani sarajevski režiser Dino Mustafić, sicer direktor festivala MESS. Izvrstni mariborski gledališčniki so predstavo prijetno začinili tudi s svojimi vložki, v katerih so se predstavili gledalcem, nam zaupali priprave na gostovanje in vtise iz svojega kratkega bivanja v bosanski prestolnici. Seveda so svoje izpovedi začinili še z duhovitostjo, tako da smo se lahko naužili okusnega humorja. Dvorana je bila nabito polna; ker sem sedela na začetku druge vrste, so mi ob prihodu direktorja Sarajevske zime prišle na ušesa njegove besede, polne neke dragocene radosti in vzhičenja, ko je dejal: "Pa to je čudovito. Še več. To je prečudovito." In prav taka je bila tudi odigrana dramska igra o medsebojnih odnosih, ki opominjajoče poziva človeka k čuječnosti.

Čas pa je že bil, da zaključimo s Prešernovim dnevom, kar smo v soboto opoldne storili pri Slovencih v Zenici, ki so v hotelu Rudar pripravili proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku in jo primerno zaključili še pred pustom. V dopoldanskih urah, ko smo se odpravljali z avtomobilom proti Zenici, smo vozili zelo počasi, 60 km na uro, saj je močno naletaval sneg, z avtoceste do Kaknja pa ga še niso ostranili. Sicer smo odrinili od doma pravočasno, tako da naju je šofer še ob točnem času odložil izpred hotela, kjer so nas že čakali naši Slovenci.

In ker sva sklenila, da se v soboto nikakor ne bova predala lenarjenju, sva sprejela izziv in si v popoldanskem času v olimpijski dvorani Zetra ogledala še rokometno tekmo med Rudarjem Velenje in Bosno BH Gas, kjer so se naši navijači burno odzivali na igro, ki pa je na koncu srečanja prinesla izenačen rezultat; in sicer 31:31. Tako nam je bilo naklonjeno, da se oboji srečno poslovimo in odpravimo domov :) In bil je prav lep dan.

torek, 9. februar 2010

PROSLAVILI PREŠERNA

.

Včeraj smo tudi Slovenci v Sarajevu proslavili Prešernov dan. Slovensko kulturno društvo Cankar je v Bošnjaškem inštitutu pripravilo koncert klasične glasbe, ki sta ga odlično izvedli sopranistka Katarina Kikić in mezzosopranistka Mateja Skelo. Za klavirsko spremljavo je poskrbela Maja Aranđelović. Po dvorani so se razlegali utrinki Vivaldija, Puccinija, Bizeta, Dvoraka in še mnogih drugih skladateljev, z visokimi ubranimi glasovi pa sta nastopajoči zagovoto očarali obiskovalce.

Sanja Bogdanović, predsednica SKD Cankar ter glavna in odgovorna urednica almanaha Zora Cankarjeva je predstavila časopis, katerega korenine segajo daleč nazaj v preteklost, na njegovih straneh pa se vrstijo dogodki, ki so pravzaprav zaznamovali preteklo leto, tako da letošnja številka nosi letnico 2009. Ker sem se pred njenim izidom dogovorila, da uredim naslovnico, ki jo je za almanah prispevala slovenska umetnica Petra Varl, sem bila nadvse radovedna njene realne, žive podobe. In zdaj lahko rečem le, da je uspela. Petra Varl je nekaj časa živela v Sarajevu, kjer je s svojimi študenti ustvarjala na tukajšnji likovni akademiji. Tako naslovnica, ki jo vidite zgoraj, predstavlja Miss Sarajeva in je njeni vsebini na oranžni podlagi primerno mladostno naravnana.

V preteklih dnevih so slovenski kulturni praznik obeležili tudi v Tuzli in Banja luki; prihodnjo soboto pa ga bomo tudi s Slovenci v Zenici, kamor sva povabljena na počastitev tega - za Slovence - pomembnega dne.

ZAČETEK SARAJEVSKE ZIME

.
Pretekle dni sva imela v Sarajevu obisk, ki nama je popestril najin ustaljen urnik in nama vanj vnesel obilo dogajanja. Poleg vsega vsakdanjega vrveža smo v nedeljo med drugim obiskali tudi odpiranje letošnjega, tokrat že 26. mednarodnega festivala, imenovanega Sarajevska zima, ki bo trajal enaindvajset dni, kakor so davnega leta 1984 trajale olimpijske igre v Sarajevu. V sklopu festivalskega dogajanja, ki se bo odvijal na različnih lokacijah v mestu, se bomo lahko podali na raznovrstne kulturne manifestacije, kot so razstave, koncerti pop in klasične glasbe, ogledali si bomo pester program narodnega gledališča in še in še. Med drugim pa se bo odvijalo tudi ulično gledališče. V projektu sodelujejo tudi različna veleposlaništva, ki so v BiH pripeljala svoje umetnike in njihove kulturno-umetniške stvaritve; avstrijsko veleposlaništvo je s Sarajevsko zimo organiziralo koncert godalnega kvarteta Acies, ki smo si ga ogledali včeraj v sarajevskem Domu armije, kasneje v poznih večernih urah pa je v Domu mladih nastopila glasbena skupina Outlandish, poslušalcem in gledalcem bolj poznana po predelavi pesmi Aisha. Skupina je z drugimi umetniškimi nastopi in plesi zaznamovala tudi samo odpiranje Sarajevske zime.
V bosanskem mestu se je torej začel vrvež in vzneseni nemir, ki mu ni videti konca, saj namerava trajati še vseh naslednjih 19 dni, na prizorišča pa privabljati mlade in malo manj mlade, željne vsrkavanja kulturnih utrinkov, ki jih bo v okviru letošnje manifestacije izvedlo okrog 1500 umetnikov iz 45 držav v sklopu 129 kulturno-zabavnih prireditev. Torej, ne bo nam dolgčas.