petek, 24. julij 2009

S TANJO

.
Lepo je, če človek najde prijetnega in iskrenega sogovornika, sploh pa, če mu v življenju pride tako nepričakovano naproti, kakor se je to zgodilo meni. Povsem neplanirano in nenadoma, ko sem se bila v hipu primorana odločiti, da vzamem s seboj najnujnejše stvari in odidem iz rojstnega kraja, na katerega sem bila zelo navezana, kjer sem imela prijatelje tako tiste iz osnovne, srednje šole kakor tudi s študentskih časov. In ko je prišel čas, da se končno le postavim popolnoma na svoje noge in zaživim lastno življenje ter se soočim z dobrim in slabim, kar človeku nameče na pot usoda, sem si rekla le: ''Sprejmi selitev in prvo zaposlitev kot izziv in kot novo pot, ki se šele začenja in ki jo v neki meri lahko oblikuješ in usmerjaš tudi popolnoma po svojih lastnih zamislih ... '' In po trdni odločitvi - čeprav v svoji notranjosti še zmeraj nekoliko majavem občutenju - sem odšla na pot, ki se ji dejansko lahko reče samostojno življenje.
.
In Ljubljana mi je naslikala resda prijetno presenečenje, občutenje je bilo naenkrat domače, nova služba in tamkašnji ljudje so me popolnoma in sprve lepo sprejeli in takšnemu občutku, ki zadene človeka tako naenkrat in še posebej na prvem službovanju, lahko človek reče le, da je res mega fantastičen (ali pa ga morda niti ni mogoče izraziti z besedami). In še dandanes so spomini živi, živijo in nas povežejo na razpotjih naše poti. S prvimi sodelavci še danes ohranjamo vezi, tako ali drugače, ... Pokramljamo v živo ali po telefonu, si izmenjamo misli in dogajanja po spletni pošti, se preberemo na razglednicah in tako na nek način potujemo skupaj skozi čas.
.
In Tanja me je nadvse prijetno presenetila. Srečava se vsako leto junija. Ona ima rojstni dan konec maja, jaz pa v začetku junija; tako sva si začrtali, da bova osebni praznik proslavljali vsako leto v juniju, si takrat privoščili kaj dobrega za pod zob in malo pokramljali za nazaj in za celo leto naprej. In tako je vsa leta tudi bilo; dokler se nama zaradi obveznosti letošnji junij ni 'sfižil' in padel v vodo. Pa se nisva dali. Tanja je imela cel kup službenih obveznosti, jaz pa selitev iz Sarajeva v Banja Luko; ob tem iskanje stanovanja in še cel kup malenkosti, ki vzamejo veliko časa. In sva obe verjeli, da naju nič ne more ustaviti. In Tanja je kot blisk sporočila, da prihaja jutri v Banja Luko na avtobusno postajo ... kar nisem mogla verjeti. In vse to za naju. Pot, le dan in pol druženja v Banja Luki in vrnitev v Ljubljano. Ma, sem si rekla - je pa res od sile. Lepo je, ko začutiš sočloveka in najdeš iskrenega sogovornika, takšnega, ko se ti ni treba pogovarjati le o vremenu in obirati in čenčiti nekaj neoprijemljivega, kar tjavendan, ampak se lahko dotakneš tudi globjih življenjskih tem in razglabljanj ... in ti je ob tem prijetno in se počutiš tako polnega oziroma popolnega. In vsekakor je najino enkrat-letno druženje nekaj posebnega, pristnega, nadvse prijetnega ... Tako sva pretekli dan krožili po Banja Luki, si privoščili dobro kosilo, se osvežili z naravnim pomarančnim sokom, okušali pravo bosansko kavo, se nastavljali soncu - ko so se vsi nekje skrivali v senci ali za domačimi zidovi - krožili po Kastelu in spoznavali njegovo zgodovino, si ogledali gradnjo znamenite Ferhadijine džamije, se hladili v Banskih dvorih, se fotografirali pred mogočnim hramom, pravoslavno cerkvijo, ki je letos zablestela v vsem svojem sijaju ... in si privoščili klepetanja, v majhnem mestecu, kjer naju nihče ne pozna, kjer sva bili pravi turistki in kjer si naju nihče ni dovolil motiti.
.
Tanjin obisk je bil naravnost presenečenje in na podlagi katerega lahko zaključim, da je lepo, če začutiš človeka in najdeš sogovornika ter utrdiš vezi ... in si preprosto rečeš: ''Nič naju ne ustavi.''

četrtek, 23. julij 2009

BANJA LUKA

.
.
Pred časom sva se preselila v Banja Luko, kjer bova nastanjena približno mesec in pol. Tako je na vrata potrkal spet nov izziv, nova raziskovanja mesta in njegovih prebivalcev. Temu je bilo za dobrodošlico dodanega še malo hotelskega razvajanja z jutranjo kavo in bogatim zajtrkom, ki pa se ga človek - če predolgo traja - tudi hitro naveliča in se v misli kaj hitro prikrade želja po domače izbranih kuharskih receptih.

Banja Luka je majhno mesto, tako da ga lahko človek prehodi v dnevu ali dveh. Med spomeniki preteklosti in sedanjosti lahko povjugaš v popolnem miru, tu in tam te v tej neznosni poletni vročini pozdravi kak mimoidoči domačin, ki se je pravtako odločil izgorevati na soncu in migljati s plastenko vode v rokah kot bi gledal tiktakanje urnih kazalcev in hitel nasproti prišleku z vsemi možnimi nasveti in pripravljenostjo pomagati. Po prvih nekaj bežnih vtisih lahko rečem, da so tukajšnji meščani res prijazni in dobrosrčni. Domačinke namreč povedo, da turisti v BiH večinoma ne zaidejo v Banja Luko, tako da so vsakega novinca, ki se odloči raziskati njihovo mesto, zato še toliko bolj veseli.

V BiH živim že nekaj let in to bosansko državo z zanimanjem odkrivam, njena mesta, kraje, zgodovino, kulturo ... Najbolj me privlači zgodovina, prav tako pa narodno izročilo, ki je bogato zanimivih mitov in legend. Po tem ko obiščeš več predelov bosanske države in urediš misli, lahko zaključiš, da je dežela zelo raznolika, ljudje imajo zelo različne navade in običaje, vsaka nacionalnost pa v sebi skriva nekaj posebnih, specifičnih momentov, ki prišleka privlačijo in očarajo, in zaradi katerih hočeš nadaljevati s svojo zvedavostjo. Banja Luka me je presenetila s svojimi zgodbami, saj sem tukaj odkrila veliko zanimivih legend, morda mnogo več kot v drugih bosanskih krajih ... Mesto je čisto in urejeno, parki so posajeni z bujnim ratlinjem, v vsakem kotičku se sliši šumenje vode, zelenice so skrbno negovane in počesane, iz ulične svetilke ob vhodu v počivališče te pozdravlja prijetna glasba, ob kateri utegneš zapreti utrujene oči in se prepustiti popotovanju v sanje ...

V tem prečudovitem mestecu bom živela mesec dni. Našla sva si prijetno in - v teh poletnih dneh - hladno stanovanje, obdano z bujnimi drevesnimi krošnjami, ki se sklanjajo na okensko polico in pozdravljajo vsak dan sveže jutro. Prijetno je in v samem središču mesta, tako da je korak brez avtomobila lažji.

Že kmalu zajadrava proti morju, kjer si bova privoščila malo lenarjenja, da bo povratek lahkotnejši in bova spet s polno energijo in zaletom odkrivala drobcene koščke banjaluškega mozaika, ki jih bo vredno zapisati v spomin.

torek, 7. julij 2009

ČAS JE

.
No, čas je, da spet kaj napišem preden odhitim na dopust, tja na morje, izležavat na plažo, si privoščiti kakšno dobro masažo, vzeti v roke kakšno zanimivo knjigo in se preprosto prepustiti ščebetanju galebov, ki preletavajo nebo in krožijo nad morsko gladino.

Pretekli dnevi so bili zelo razgibani. Za kratek čas sva se odpeljala tudi domov, kjer sva v dveh dneh dodobra prevozila našo zeleno deželo, saj se je poročil Boštjanov bratranec, pa smo s Štajerske odšli iskat nevesto na Dolenjsko. Imela sta tradicionalno poroko, vendar začinjeno z drobnimi presenečenji, ki so se nam gostom zagotovo vtisnili v spomin v obliki dobrih idej in majcenih skrivnosti. Takšne poroke so mi všeč in se rada odzovem povabilu, saj tokrat nisem vnaprej poznala scenarija, pa je zato bila toliko bolj privlačna.
.
Pred dnevi smo v Sarajevu proslavili dan državnosti, gostili ministrico za kulturo, Majdo Širco, ter skupaj obiskali Srebrenico in prisostvovali odprtju razstave cikla Upor, znanega slovenskega slikarja Gabrijela Stupice. Naslednji dan pa smo si privoščili nekaj potepanja in raziskovanja bosanske prestolnice. Obiskali smo muzej Brusa bezistan, imela pa sem priložnost spoznati direktorja projekta Sarajevo film festival - gospoda Purivatro. Torej, zame je bilo vse novo, polno izzivov, novih in zanimivih ljudi in dogajanj.
Te dni se ukvarjam z izdajo moje naslednje knjige. Čeprav se zdi, da je zanjo oziroma za tisk vse nared, pa še zmeraj nekaj manjka ... in seveda - treba je zakrpati še vsako tisto najmanjšo luknjo, da bi bilo vse popolno. Seveda sledi še postavitev, predogled in šele za piko na i - tisk. Ampak bo treba še malo potrpeti, da se strokovnjak za tehniko vrne z dopusta. Joj, ga že nestrpno čakam.

Vmes pa me znajo ljudje tudi prijetno presenetiti. Pred dnevi mi je bilo sporočeno, da bo recenzija za lansko knjigo - pesniško zbirko Naplavine duše - objavljena enkrat v avgustu v Književnih listih časopisa Delo. Ponosna in zadovoljna sem, da po enem celem debelem letu moje ustvarjanje poezije še zmeraj živi med ljudmi. To mi daje motivacijo in moč za nadaljnje delo. In nič ni težko.