četrtek, 23. julij 2009

BANJA LUKA

.
.
Pred časom sva se preselila v Banja Luko, kjer bova nastanjena približno mesec in pol. Tako je na vrata potrkal spet nov izziv, nova raziskovanja mesta in njegovih prebivalcev. Temu je bilo za dobrodošlico dodanega še malo hotelskega razvajanja z jutranjo kavo in bogatim zajtrkom, ki pa se ga človek - če predolgo traja - tudi hitro naveliča in se v misli kaj hitro prikrade želja po domače izbranih kuharskih receptih.

Banja Luka je majhno mesto, tako da ga lahko človek prehodi v dnevu ali dveh. Med spomeniki preteklosti in sedanjosti lahko povjugaš v popolnem miru, tu in tam te v tej neznosni poletni vročini pozdravi kak mimoidoči domačin, ki se je pravtako odločil izgorevati na soncu in migljati s plastenko vode v rokah kot bi gledal tiktakanje urnih kazalcev in hitel nasproti prišleku z vsemi možnimi nasveti in pripravljenostjo pomagati. Po prvih nekaj bežnih vtisih lahko rečem, da so tukajšnji meščani res prijazni in dobrosrčni. Domačinke namreč povedo, da turisti v BiH večinoma ne zaidejo v Banja Luko, tako da so vsakega novinca, ki se odloči raziskati njihovo mesto, zato še toliko bolj veseli.

V BiH živim že nekaj let in to bosansko državo z zanimanjem odkrivam, njena mesta, kraje, zgodovino, kulturo ... Najbolj me privlači zgodovina, prav tako pa narodno izročilo, ki je bogato zanimivih mitov in legend. Po tem ko obiščeš več predelov bosanske države in urediš misli, lahko zaključiš, da je dežela zelo raznolika, ljudje imajo zelo različne navade in običaje, vsaka nacionalnost pa v sebi skriva nekaj posebnih, specifičnih momentov, ki prišleka privlačijo in očarajo, in zaradi katerih hočeš nadaljevati s svojo zvedavostjo. Banja Luka me je presenetila s svojimi zgodbami, saj sem tukaj odkrila veliko zanimivih legend, morda mnogo več kot v drugih bosanskih krajih ... Mesto je čisto in urejeno, parki so posajeni z bujnim ratlinjem, v vsakem kotičku se sliši šumenje vode, zelenice so skrbno negovane in počesane, iz ulične svetilke ob vhodu v počivališče te pozdravlja prijetna glasba, ob kateri utegneš zapreti utrujene oči in se prepustiti popotovanju v sanje ...

V tem prečudovitem mestecu bom živela mesec dni. Našla sva si prijetno in - v teh poletnih dneh - hladno stanovanje, obdano z bujnimi drevesnimi krošnjami, ki se sklanjajo na okensko polico in pozdravljajo vsak dan sveže jutro. Prijetno je in v samem središču mesta, tako da je korak brez avtomobila lažji.

Že kmalu zajadrava proti morju, kjer si bova privoščila malo lenarjenja, da bo povratek lahkotnejši in bova spet s polno energijo in zaletom odkrivala drobcene koščke banjaluškega mozaika, ki jih bo vredno zapisati v spomin.

Ni komentarjev: