petek, 5. december 2008

SREČANJE S PINGVINI

Petek, 7. 11.

Po celi noči in pol vožnje z avtobusom (prevoženih 1500 km) sva iz Buenos Airesa prispela v Puerto Madryn. Mesto leži v zalivu Golfo Nuevo, je hitro rastoče, najbolj pa poznano kot izhodišče za obisk rezervata Peninsula Valdes. Sicer pa njegove vseobsežne peščene plaže privabljajo mnoge prebivalce Buenos Airesa, ki tod najdejo dopustniško sprostitev. Puerto Madryn je drugo največje ribiško pristanišče v deželi, poznano pa je po svojem pomorsko-biološkem oddelku in ekoloških centrih.



Ko sva stopila na ulico, naju je najprej pozdravil veter, ki je enakomerno pihal ves dan in nikakor ni hotel odnehati. Kar velik in težek nahrbtnik se je poskušal poigravati z mojimi koraki, zdaj na eno pa spet na drugo stran. Lasje so plapolali vse okrog glave, pesek s plaže je poletaval okrog mojega života in se naseljeval v ušesih, laseh, ustnicah, kjer se je še kako dobro prilepil na ostanke labele. S svojimi sunki je podiral gostilniške mize in stole, raznašal časopise, damam dvigoval klobuke ter poganjal otroke na kolesih, ki so razposajeno uživali v viku in kriku.

V soboto sva se odpravila na Peninsulo Valdes, enega največjih naravnih rezervatov, ki vsako leto privablja več kot 80 000 obiskovalcev. Zavzema dobrih 400 km obale in predstavlja domovanje morskih levov, morskih slonov, pingvinov in guanacosov (vrsta lame) ter mnogih morskih ptic. Med junijem in decembrom so tople in bolj zaprte vode tukajšnjih zalivov primarna področja razmnoževanja ogroženega kita - ballena franca austral. Sicer pa je obala Peninsule Valdes zelo slikovita, razgibana, oblikujejo jo številni zalivi, prostrane plaže ter klifi in predstavlja prostor razmnoževanja kar nekaj vrstam morskih sesalcev.

Obiskali smo Punta Norte, najsevernejši rt polotoka, kjer se nahajajo pomembne razmnoževalne kolonije morskih levov in morskih slonov, na preži pa je mogoče opaziti tudi skupine ork oziroma kitov ubijalcev. Na Punti Delgada je urejeno razgledišče za javnost, prav tako pa oskrbljeno tudi z informativnimi tablami. Iz Puerta Piramides smo se na ogled kitov odpeljali z ladjo. Enkratno in nepozabno doživetje. In končno smo se ustavili tudi v Punti Tombo, kjer so se v svoji črno-beli opravi sprehajali pingvini. Punta Tombo je največje kontinetnalno južnoameriško gnezdišče magelanskih pingvinov. Sicer pusto stepsko pokrajino krasi veliko vrst ptic, ki jo preletavajo in v majhnem grmičastem rastju iščejo postanek. Padavin je zelo malo, značilna vegetacija je polna trnja, ima mastne liste, ki zadržujejo karseda veliko vode, z dolgimi koreninami pa se je trudijo srkati iz tal in preživeti.

1 komentar:

elmesoraty pravi ...

hai ....,

You seem Good woman.

I will be happy if we contact together.

my e-mail : mfaraonic25@yahoo.com

my blog: www.elmesoraty.blogspot.com