ponedeljek, 23. februar 2009

IGMAN


V nedeljo smo se v zgodnjih jutranjih urah odpravili na planino Igman, ki se nahaja na severni strani Bjelašnice. Ponuja sicer manj zahtevne, a še zmeraj dobre smučarske terene, primerne tako za začetnike in otroke kot za že izurjene smučarje. Čeprav so nas od sobotnega dne bolele mišice, se nismo predali lenarjenju, ampak smo zbrali moči in se odpravili rekreaciji naproti. Bilo je še bolj sončno kot v soboto. Od devete do enajste ure smo si lahko le mi štirje delili svobodnjaško vijuganje po smučarskih pistah, saj ni bilo od nikoder nobenega domačina. Enako je bilo tudi v soboto na Jahorini. Domači prebivalci začenjajo s svojimi vikendaškimi užitki šele nekje okrog enajste ure, saj njihovo dremanje in počasno prebujanje ob obvezni jutranji kavi traja in traja ... Tako se njihovo športno udejstvovanje pričenja šele opoldne, ko smo mi že pošteno utrujeni in si privoščimo prvi odmor.
Pod igmanskimi skakalnicami je mrgolelo ljudi; domačini sem prihajajo predvsem na sankanje in sončenje. Tod postavijo tudi stojnice, kjer prodajajo tople rokavice, pisane kape in šale, ponudba pa zajema tudi nekaj preostale športne opreme. Na razpolago je največ sani. Že ob sosednji stojnici pa zadiši po kuhani koruzi, tako da kljub temu da se sem nismo napotili lačni, smo to kmalu postali.
Snega je veliko, vsa narava je pokrita s snežno odejo. Letos je na bosanskih planinah tudi veliko turistov; mrgoli ljudi in avtomobilov, iz oken vsakega hotela ali koče pa mimoidočim prijetno diši po pristni domači kuhinji. Včerajšnja izkušnja nas je poučila o tem, da se moramo za kosilo kar dobro organizirati. Na Jahorini smo šli na Rajska vrata, kjer je bilo polno zasedeno, tako da smo kar nekaj časa čakali na prosto mesto; zategadelj sva z Valentino v nedeljo na Igmanu storili malo drugače. Predčasno sva zaključili s smučanjem in se odpravili v restavracijo na topel sadni čaj in ženski klepet. Vse to sva opravili stoje, potem pa se pognali k prvi mizi, ki se je sprostila, ter počakali na najina smučarja. Pokusili smo uštipce s kajmakom, moški so zvrnili kakšen kozarec piva, ženske pa kupico rdečega; tako smo se prijetno ogreli in skovali načrte za vikend, ki prihaja.

Ni komentarjev: